Η γρίπη είναι μια οξεία ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της γρίπης. Είναι μια πολύ μεταδοτική ασθένεια που μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα από άτομο σε άτομο μέσω του αέρα, καθώς και μέσω επαφής με μολυσμένα αντικείμενα.
Μετάδοση
Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται μέσω του αέρα από τα σταγονίδια που εκπέμπονται από το στόμα ή τη μύτη ενός μολυσμένου ατόμου όταν βήχει, φταρνίζεται ή μιλάει. Τα σταγονίδια αυτά μπορούν να εισπνευστούν από άλλα άτομα ή να έρθουν σε επαφή με τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα τους.
Ο ιός της γρίπης μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω επαφής με μολυσμένα αντικείμενα, όπως χερούλια πόρτας, παιχνίδια ή επιφάνειες. Εάν ένα μολυσμένο άτομο αγγίξει ένα από αυτά τα αντικείμενα και στη συνέχεια αγγίξει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του, μπορεί να μολυνθεί.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως εμφανίζονται απότομα, μέσα σε 1-4 ημέρες από την έκθεση στον ιό. Τα πιο κοινά συμπτώματα της γρίπης στα παιδιά είναι:
- Πυρετός (συνήθως πάνω από 38°C)
- Ρίγη
- Πονοκέφαλος
- Μυαλγίες
- Πονόλαιμος
- Καταρροή
- Βήχας
Άλλα πιθανά συμπτώματα της γρίπης στα παιδιά περιλαμβάνουν:
- Εμετός
- Διάρροια
- Αδυναμία και κόπωση
- Δύσπνοια
- Θόλωση διάνοιας
- Υπνηλία
Θεραπεία
Η θεραπεία επικεντρώνεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη των επιπλοκών.
Η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται συνήθως στα παιδιά με γρίπη είναι αντιπυρετικά, όπως η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη, για τη μείωση του πυρετού και των πόνων. Μπορεί επίσης να χορηγηθούν φάρμακα για την ανακούφιση του βήχα και της καταρροής. Κατόπιν εξέτασης από τον γιατρό και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, μπορεί να χορηγηθεί ειδικό αντιϊκό έναντι του ιού της γρίπης.
Είναι σημαντικό τα παιδιά με γρίπη να ξεκουραστούν και να πίνουν πολλά υγρά. Εάν το παιδί έχει πυρετό, θα πρέπει να του παρέχεται άφθονος χυμός ή νερό για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.
Πρόληψη
Ο καλύτερος τρόπος για να προφυλάξετε το παιδί σας από τη γρίπη είναι να το εμβολιάσετε. Το εμβόλιο της γρίπης είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της γρίπης και των σοβαρών επιπλοκών της. Είναι απαραίτητο να διενεργείται σε παιδιά με υποκείμενα νοσήματα και σε ομάδες που συντρέχουν ειδικές προϋποθέσεις (νεογέννητο στο σπίτι, κλειστοί πληθυσμοί κτλ).
Άλλες μέθοδοι πρόληψης της γρίπης περιλαμβάνουν:
- Καλή υγιεινή των χεριών- συχνή απολύμανση τους
- Αποφυγή στενής επαφής με άτομα που είναι άρρωστα
- Καθαρισμός και απολύμανση των μολυσμένων επιφανειών
Συμβουλές προς τους γονείς
Εάν το παιδί σας εμφανίσει συμπτώματα γρίπης, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας. Ο παιδίατρος θα αξιολογήσει τα συμπτώματα του παιδιού και θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.
Εδώ είναι μερικές επιπλέον συμβουλές για τους γονείς παιδιών με γρίπη:
- Κρατήστε το παιδί σας στο σπίτι από το σχολείο ή το βρεφονηπιακό σταθμό μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.
- Εάν το παιδί σας έχει πυρετό, μετρήστε τον πυρετό του τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
- Δώστε στο παιδί σας άφθονα υγρά για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.
- Εάν το παιδί σας έχει δυσκολία στην αναπνοή, επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρο σας.
Η γρίπη είναι μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στα παιδιά. Ωστόσο, η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των παιδιών τόσο από τη γρίπη όσο και τις επιπλοκές της.