![](https://paidiatros-kampouras.gr/wp-content/uploads/2021/12/laryngitis1.jpg)
Συχνές ωτίτιδες στα παιδιά
Οι ωτίτιδες είναι λοιμώξεις του αυτιού που μπορεί να προκαλέσουν πόνο, δυσφορία και προβλήματα ακοής. Είναι ιδιαίτερα συχνές σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, με σχεδόν το 80% των παιδιών να εμφανίζουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο έως την ηλικία των 3 ετών.
Οι ωτίτιδες μπορούν να χωριστούν σε δύο κύριους τύπους:
- Οξεία μέση ωτίτιδα (OME): Πρόκειται για τη φλεγμονή του μέσου ωτός, που είναι ο χώρος πίσω από την τυμπανική μεμβράνη. Η OME προκαλείται συνήθως από ιούς, αλλά μπορεί να προκληθεί και από βακτήρια. Τα συμπτώματα της OME περιλαμβάνουν πόνο, πυρετό, εκροή πύου από το αυτί και δυσφορία κατά την μάσηση ή την κατάποση.
- Εκκριτική μέση ωτίτιδα (OME): Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει συλλογή υγρού στο μέσο αυτί, χωρίς φλεγμονή. Η OME προκαλείται συχνά από κολλώδες υγρό που παράγεται από τα ιγμόρεια. Τα συμπτώματα της OME είναι παρόμοια με αυτά της οξείας μέσης ωτίτιδας, αλλά είναι συνήθως λιγότερο έντονα.
Οι ακριβείς αιτίες που κάνουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας πιο ευάλωτα στις ωτίτιδες δεν είναι πλήρως κατανοητές. Ωστόσο, πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο παράγοντες όπως:
- Η μικρή ευσταχιανή σάλπιγγα: Η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι ένας σωλήνας που συνδέει το μέσο αυτί με τη μύτη και το λαιμό. Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι μικρότερη και πιο επίπεδη από ό,τι στους ενήλικες, γεγονός που την καθιστά πιο ευάλωτη σε φραγή και λοίμωξη.
- Το ανοσοποιητικό σύστημα: Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν ακόμα αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο τα κάνει πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις.
- Η έκθεση σε άλλους ανθρώπους: Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έρχονται σε επαφή με πολλούς άλλους ανθρώπους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσης σε ιούς και βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν ωτίτιδα.
Η θεραπεία των ωτίτιδων εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητα της λοίμωξης. Στην περίπτωση της οξείας μέσης ωτίτιδας, η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει αντιβιοτικά για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Τα αναλγητικά και αντιπυρετικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και του πυρετού.
Στην περίπτωση της εκκριτικής μέσης ωτίτιδας, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:
- Αντιβιοτικά: Τα αντιβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της λοίμωξης, εάν υπάρχει.
- Αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πρηξίματος και του πόνου.
- Σωληνίσκοι αερισμού: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί η τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού στο αυτί για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του υγρού και να βελτιώσουν την ακοή.
Οι ωτίτιδες σε παιδιά προσχολικής ηλικίας συνήθως υποχωρούν χωρίς επιπλοκές. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ακοής, καθυστέρηση στην ομιλία και μαθησιακές δυσκολίες. Επομένως, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν το παιδί σας εμφανίσει συμπτώματα ωτίτιδας.
Μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στην πρόληψη των ωτίτιδων στα παιδιά σας περιλαμβάνουν:
- Να τα θηλάζετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του παιδιού σας από λοιμώξεις.
- Να τα ενθαρρύνετε να πίνουν άφθονο νερό. Το νερό βοηθά στην αραίωση της πηκτής βλέννας, η οποία μπορεί να φράξει την ευσταχιανή σάλπιγγα.
- Συχνός καθαρισμό της μύτης. Ο συχνός καθαρισμός της μύτης με φυσιολογικό ορό ελαττώνει την πιθανότητα ωτίτιδας.
- Σε παιδιά με ευαισθησία στις λοιμώξεις του ωτός να είμαστε σε συνεννόηση με τον παιδίατρο μας. Αυτός θα μας υποδείξει αγωγή και θα μας διασυνδέσει με πιο εξειδικευμένο ιατρό (ωρλ, παιδοπνευμονολόγο, αλλεργιολόγο) αν χρειαστεί.