![](https://paidiatros-kampouras.gr/wp-content/uploads/2022/01/gastrenteritis1.jpg)
Γαστρεντερίτιδα
Η γαστρεντερίτιδα είναι μια λοίμωξη του πεπτικού συστήματος, η οποία προκαλεί διάρροια, έμετους, πόνο στην κοιλιά και πυρετό. Είναι μια πολύ συχνή νόσος στα παιδιά, ιδιαίτερα στα βρέφη και στα νήπια.
Αιτίες
Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να προκαλείται από ιούς, βακτήρια ή παράσιτα. Οι πιο συχνές αιτίες είναι οι ιοί, όπως ο ιός ρότα, ο αδενοϊός και ο νοrovirus. Οι βακτηριακές γαστρεντερίτιδες προκαλούνται συνήθως από σαλμονέλα, σιγκέλλα, καμπυλοβακτηρίδιο και κολοβακτηρίδιο. Οι παρασιτικές γαστρεντερίτιδες προκαλούνται από παράσιτα όπως η λιστέρια, η λάμβλια και η αμοιβάδα.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας συνήθως εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσουν από λίγες ώρες έως αρκετές ημέρες. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:
- Διάρροια
- Έμετος
- Πόνος στην κοιλιά
- Πυρετός
- Απώλεια όρεξης
- Ναυτία
- Κόπωση
- Ρίγος
Θεραπεία
Η θεραπεία της γαστρεντερίτιδας επικεντρώνεται στην αναπλήρωση των υγρών και των ηλεκτρολυτών που χάνει ο οργανισμός λόγω της διάρροιας και του εμέτου. Τα παιδιά πρέπει να πίνουν άφθονα υγρά, όπως νερό, χυμούς και διαλύματα ηλεκτρολυτών. Σε περίπτωση σοβαρής αφυδάτωσης, μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθούν υγρά ενδοφλεβίως.
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη γαστρεντερίτιδα που προκαλείται από ιούς ή παράσιτα. Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν από μόνα τους μέσα σε λίγες ημέρες. Σε περίπτωση βακτηριακής γαστρεντερίτιδας, μπορεί να χορηγηθούν αντιβιοτικά.
Πρόληψη
Η καλύτερη πρόληψη της γαστρεντερίτιδας είναι η καλή υγιεινή. Τα παιδιά πρέπει να πλένουν τα χέρια τους συχνά με σαπούνι και νερό, ιδιαίτερα μετά από τη χρήση της τουαλέτας, την αλλαγή πάνας και πριν από τα γεύματα. Τα τρόφιμα και τα ποτά πρέπει να διατηρούνται σε καλά ψυγμένα ή αποθηκευμένα.
Συμβουλές για γονείς
Εάν το παιδί σας έχει γαστρεντερίτιδα, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:
- Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πίνει άφθονα υγρά.
- Προσφέρετε στο παιδί σας μικρά και συχνά γεύματα.
- Αποφύγετε να δίνετε στο παιδί σας τροφές που είναι δύσπεπτες ή που μπορεί να επιδεινώσουν την διάρροια, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, ωμά λαχανικά και φρούτα, και λιπαρά τρόφιμα.
- Εάν το παιδί σας έχει πυρετό, δώστε του αντιπυρετικό φάρμακο.
- Εάν το παιδί σας έχει έντονο κοιλιακό άλγος, δώστε του φάρμακο για τον πόνο.
Εάν το παιδί σας έχει σοβαρά συμπτώματα, όπως έντονη διάρροια ή έμετο, πυρετό πάνω από 39°C ή απώλεια όρεξης, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.
![woman-sits-dental-chair-doctors-bowed-her](https://paidiatros-kampouras.gr/wp-content/uploads/elementor/thumbs/woman-sits-dental-chair-doctors-bowed-her-qc094ygdv5hju7li13zc8aarebk59wqd8fpfu4czxa.jpg)
Quality Control System
Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et
Highly Professional Staff
Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadip scing elitr, sed diam nonumy
Fermentum purus fermentum
Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum