![](https://paidiatros-kampouras.gr/wp-content/uploads/2021/12/meningitis1.jpg)
Mηνιγγίτιδα
Η μηνιγγίτιδα είναι μια φλεγμονή των μηνίγγων, μεμβρανών δηλαδή που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Στην εποχή μας με την εφαρμογή των πρόγραμμάτων εμβολιασμού έχει ελαττωθεί σημαντικά σε σχέση με 20-30 χρόνια πριν, ωστόσο δεν παύει να μπαίνει στη διαφοροδιάγνωση εμπύρετων λοιμώξεων με βαριά εικόνα.
Μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως βακτήρια, ιούς, μύκητες ή παράσιτα. Η μηνιγγίτιδα στα παιδιά είναι πιο συχνή από ό,τι στους ενήλικες και μπορεί να είναι πολύ σοβαρή.
Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας στα παιδιά μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Πυρετό
- Κεφαλαλγία
- Ναυτία και έμετο
- Φωτοφοβία
- Αυχενική δυσκαμψία
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως ευερεθιστότητα ή έντονη νωθρότητα
- Εξάνθημα πετεχειώδες (αιμοραγγικό)
Εάν το παιδί σας εμφανίζει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να το πάτε αμέσως στο γιατρό. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητη για την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών, όπως εγκεφαλίτιδα, βλάβη στον εγκέφαλο ή ακόμα και θάνατος.
Η θεραπεία της μηνιγγίτιδας στα παιδιά εξαρτάται από την αιτία της. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Η ιογενής μηνιγγίτιδα συνήθως υποχωρεί από μόνη της, αλλά μπορεί να χρειαστεί θεραπεία με αντιιικά φάρμακα. Η μυκητιασική μηνιγγίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιμυκητιασικά φάρμακα.
Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στην πρόληψη της μηνιγγίτιδας στα παιδιά, όπως:
- Να κάνετε τα εμβόλια που συνιστώνται για την πρόληψη της μηνιγγίτιδας, όπως το εμβόλιο για τον Haemophilus influenzae τύπου b (Hib), το εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο C (MenC) και το εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο B (MenB).
- Να πλύνετε τα χέρια σας τακτικά με σαπούνι και νερό.
- Να αποφύγετε την επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.
Εάν το παιδί σας έχει έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει μηνιγγίτιδα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να λάβετε συμβουλές σχετικά με την πρόληψη της νόσου.